Annual Conference of the European Association of Psychology and Law

 

4 - 7 July 2023

Cluj-Napoca, Transylvania, ROMANIA

Workshops

Workshops în limba romana - 7 iulie 2023

Fiecare workshop este în curs de acreditare de către Colegiul Psihologilor din România (COPSI) și Institutul pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (I.N.P.P.A.)

Pentru obținerea creditelor este necesară înscrierea la conferință ca audient sau cu prezentare (vezi Registration), plus taxa unei taxe specifice pentru fiecare workshop dorit (30 Euro/150 Lei/Workshop).

 
  Workshop Descriere

 

 

 

 

 

W1

 

Tulburări de personalitate: modalități practice de a preveni comportamentele dezadaptative și emoțiile disfuncționale

 

 

 

Prof Dr Adrian Opre

 

Lector Dr Bianca Macavei

 

 

 

 

 

 

Tematica centrală a workshop-ului vizează tulburările de personalitate și rolul acestora în apariția comportamentului infracțional. Obiectivul principal îl reprezintă explorarea unor modalități practice de prevenție a comportamentelor dezadaptative și a emoțiilor disfuncționale. În prima parte a întâlnirii, vom investiga mecanismele care duc la apariția trăsăturilor de personalitate și rolul  comportamentului parental și al grupului de covârstnici în generarea acestora.

 

Un obiectiv important va fi evidențierea și clarificarea unora dintre structurile cognitive centrale, formate timpuriu, prin intermediul cărora persoana interpretează și evaluează interacțiunile sociale. În continuare, vom pune accentul pe modul în care aceste trăsături de personalitate își pun amprenta asupra emoțiilor și comportamentelor umane.

 

În cea de-a doua parte a workshop-ului, vom explora modalități practice prin intermediul cărora poate fi susținută și ghidată dezvoltarea armonioasă a trăsăturilor de personalitate, cu impact pozitiv asupra comportamentelor și emoțiilor persoanei.  Pe tot parcursul întâlnirii, vom discuta exemple și strategii practice relevante, utile în demersul de atingere a obiectivelor asumate.

 

 

 

W2

 

 

Persoana cu tulburări psihice în fața legii – măsuri de protecție și răspunderea penală

 

 

Psih Dr Av Gabriela Groza

 

Workshopul se adresează atât psihologilor care în timpul activității întâlnesc situații de violență, comportament infracțional, respectiv comportament antisocial săvârșit de către persoanele cu tulburări psihice, cât și specialiștilor din domeniul juridic care în activitatea lor suspectează că una dintre persoanele implicate într-o procedură judiciară suferă de o boală mintală.

Analiza problemei va fi făcută într-o manieră interdisciplinară astfel încât limbajul specific specialiștilor din drept, respectiv din psihologie să nu fie un impediment în înțelegerea situațiilor.

Vom analiza pe 3 studii de caz diferite, toate vizând persoane cu tulburări psihice care au comis infracțiuni.